Alexandru Petrescu: ”România statisticilor care dor și câteva motive pentru care Guvernul ignoră povestea unui dezastru în cifre” (OPINIE)

Alexandru Petrescu: ”România statisticilor care dor și câteva motive pentru care Guvernul ignoră povestea unui dezastru în cifre” (OPINIE)
Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor: ”Actuala guvernare liberală a pierdut orice contact cu realitatea economică și socială a României de astăzi”

Reprezentanții Guvernului se tot întrec în a ne explica de ce nu se justifică un lockdown la nivel național. Nelu Tătaru, a declarat, ieri, la Sibiu, că nu consideră necesară o carantină totală până la alegeri. În tot acest timp, aceleași autorități se întrec în a sublinia că testează suficient, conform ”definițiilor de caz” și că o testare la un ritm ceva mai alert n-ar fi neapărat necesară. Un proiect de testare în masă, asemeni celui din Slovacia, este văzut ca fiind inutil de către guvernanți. Problema tuturor acestor declarații este că ele evită cu încăpățânare orice fel de comparație, în cifre, cu celelalte state europene. Majoritatea vocilor care apără Guvernul Orban fac apel, mai degrabă, la cifre absolute. ”Nu putem instaura un lockdown” ne spun domniile lor, ”pentru că noi avem mult mai puține cazuri decât Franța, Italia etc.” Cifrele citite așa cum trebuie spun însă o poveste diferită. Ele demonstrează nu doar că Executivul refuză să testeze la un ritm măcar apropiat de media europeană, dar și că efectul acestei politici este una care produce o rată alarmantă de decese. De aici, cheile de interpretare sunt problematice și țin de politică. Ele duc spre o concluzie cinică: guvernul nu testează nu pentru că nu poate, ci pentru că nu vrea. Nu vrea pentru că asta ar avea efecte economice și electorale, care ar duce la finalul carierei politice a lui Ludovic Orban.

Să începem cu analiza datelor publice disponibile. Dacă realizăm o minimă procesare a datelor transmise prin intermediul platformei WorldoMeters, vom observa că România a realizat, de la începutul pandemiei, 147.122 de teste la un milion de locuitori, în total, ceea ce o plasează pe nefericitul loc 21 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

Nr. Stat Teste la un milion de locuitori
1 Luxembourg 1,758,238
2 Danemarca 950,756
3 Malta 790,018
4 Belgia 441,686
5 Lituania 387,700
6 Spania 386,479
7 Portugalia 345,370
8 Irlanda 338,915
9 Finlanda 284,233
10 Italia 273,003
11 Germania 260,894
12 Austria 258,728
13 Franța 257,477
14 Letonia 251,736
15 Cehia 226,058
16 Suedia 221,565
17 Estonia 204,437
18 Olanda 194,057
19 Slovenia 183,704
20 Grecia 178,112
21 România 174,122
22 Slovacia 157,214
23 Polonia 132,966
24 Croația 129,941
25 Ungaria 118,902
26 Bulgaria 109,609
27 Cipru Lipsă date

Media testelor COVID realizate de statele membre UE este de 346,766 la milionul de locuitori. Cu alte cuvinte, România testează, în medie, la milionul de locuitori, de 2 ori mai puține teste decât media statelor membre UE.

Cifrele legate de mortalitatea COVID înregistrată de România la milionul de locuitori sunt la fel de îngrijorătoare. Aici, România ocupă un loc fruntaș între statele UE, cu 387 de decese înregistrate la un milion de locuitori, ceea ce asigură țării noastre locul 8 la nivelul UE.

Nr. Stat Decese la un milion de locuitori
1 Belgia 1,062
2 Spania 815
3 Italia 658
4 Suedia 593
5 Franța 592
6 Olanda 448
7 Irlanda 389
8 România 387
9 Cehia 386
10 Luxembourg 272
11 Portugalia 264
12 Ungaria 222
13 Bulgaria 212
14 Slovenia 212
15 Polonia 181
16 Croația 167
17 Malta 147
18 Austria 136
19 Germania 131
20 Danemarca 126
21 Lituania 67
22 Finlanda 65
23 Grecia 65
24 Estonia 55
25 Slovacia 52
26 Letonia 45
27 Cipru Lipsă date

SURSE INFO: (AICI / AICI)

 În România se înregistrează cu 0.7 mai multe decese la milionul de locuitori decât media deceselor înregistrate la nivelul statelor UE. România are de șase ori mai multe decese la milionul de locuitori decât state precum Grecia. Nu este neapărat de șase ori mai probabil să mori în România decât în Grecia de COVID, dar putem, totuși, trage concluzia de bun simț că este mult, mult mai probabil.

Este cert că nu poate fi stabilită o corelație strict statistică între numărul de teste și cel de decese. Sunt mulți alți factori care influențează situația actuală a mortalității COVID la nivelul statelor UE, printre care, probabil, am putea enumera situația spitalelor, starea generală a domeniului sănătății, dotările aferente cu medicamente, abilitatea instituțională a sistemelor de urgență de a răspunde provocărilor specifice COVID, dotarea tehnică a cadrelor medicale și lista poate continua.

Din această scurtă analiză rezultă că România ar trebui, mai mult decât alte minimum  19 state UE, să identifice și să izoleze, de urgență, cât mai multe cazuri COVID, în speranța că astfel sistemul medical, incapabil să vindece COVID-ul la o rată asemănătoare la milionul de locuitori cu state precum Slovacia, Lituania, Germania, Croația, nu va fi martorul unei rate încă și mai alarmante a deceselor. Doar că Guvernul Orban nu aplică mai multe teste și insistă cu explicația ”definiției” de caz.

Toate explicațiile acestui comportament au legătură cu alegerile din acest an. În primul rând, există explicația facilă, dar pe deplin credibilă, care spune că, dacă ar testa suficient, Guvernul ar ajunge la un moment dat la cifre astronomice de infectați (cu simptome ușoare grave sau fără simptome cu totul), ceea ce ar pune în pericol scrutinul din 6 decembrie. Chiar dacă s-ar încăpățâna să-l facă la rate de infectare astronomice, n-ar mai putea faptic, pentru că este puțin probabil ca urnele mobile să poată sau să vrea să se deplaseze, toată ziua, la sute de mii de familii în carantină. Și dacă ar vrea, s-ar putea să nu poată fizic. Și dacă ar vrea și ar putea fizic, s-ar putea să nu se dorească o asemenea soluție pentru că acest tip de scrutin ar pune probleme de legitimitate și ar ridica la fileu multe acuze de fraudare. Pe lângă susținerea și organizarea efectivă a scrutinului, există și straturi mai profunde ale logicii electorale.

Așa cum unii jurnaliști deja au susținut public, Orban ar avea, în multe locuri, o problemă reală în a opera mai multe teste, pentru că, dacă ar face-o, mult mai multe județe ar demonstra rate îngrijorătoare de infectare, ceea ce ar putea să ducă, la un moment dat, la închiderea lor selectivă. Dacă orașe mari cad unul după altul victime ale restricțiilor, economia națională încetinește încă și mai mult. Dacă economia încetinește și mai mult, oamenii vor simți încă și mai puternic  presiunea economică asupra vieții lor private sau antreprenoriale. Ori o situație economică precară pregnantă este principalul motiv pentru care oamenii ar putea să nu dorească perpetuarea unui Guvern Orban.

În aceste condiții, premierul a construit un plan cinic. Un plan fără șansă de izbândă pe termen lung, dar care are capacitatea (pe hârtie mai degrabă) să-i țină șansele electorale în viață până la alegeri (doar 30 de zile). Strategie presupune că Guvernul nu testează ca să nu fie clară amploarea pandemiei, în așa fel încât să nu fie obligat a stare de urgență (ceea ce ar compromite scrutinul electoral) și astfel evită scenariul neplăcut în care economia se prăbușește total înainte de 6 decembrie. După 6 decembrie, în capul lui Orban , poate să vină potopul sau apocalipsa. Nu mai contează. El va fi susținut de un triunghi de pivoți strategici compus din echipa ministerială (la care nu renunță nici mort pentru că vrea să se bazeze pe susținerea tuturor polurilor din PNL), Președinția (care se va lupta, probabil, pentru Orban premier) și noua adiție teoretică, o majoritate parlamentară de dreapta care nu se va opune niciunei măsuri draconice post-electorale de administrare a alegerilor. Cu pozițiile tactice securizate, Orban crede că va putea, începând cu ianuarie, să demareze cel mai amplu proces de creștere a taxelor pe care România l-a văzut vreodată, ca să salveze ce s-ar putea salva. Tot atunci, degrevat fiind de problema alegerilor și de prețioasele sale voturi, Orban ar putea să ceară stare de urgență. Prea târziu pentru  a mai salva cu adevărat ceva.

Planul este de un cinism rar întâlnit. Doar că are o hibă majoră. Morții din spitale. Poți ascunde contactele COVID și poți să întârzii o prăbușire economică iminentă 30 de zile. Poți chiar să încerci să câștigi alegerile. Dar nu poți ascunde faptul că, din rata de testare execrabilă practicată de Guvern, vor rezulta decese. Multe și în creștere. Sun vieți pierdute din politicianism și calcul electoral. Iar acest lucru va duce, în mod sigur, la revolta oamenilor. Urnele nu vor fi, așadar, linia de start pentru cariera politică a lui Orban, ci linia de finnish a unei cariere politice neimpresionante, în care acest veșnic loc 2 a apelat la cinism sperând că nimeni nu vede adevărul. Va fi finalul unei epopei triste care va distruge și va curma de-a dreptul viețile a sute de mii de români.

Opinie semnată de Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”